Έχω σκωληκοειδίτιδα? Τι πρέπει να κάνω?

Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης η οποία βρίσκεται στο παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς

apendix1

Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος που συνήθως αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συνήθως αυξάνεται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών.

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σκωληκοειδίτιδα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των 10 και 30 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας ;

Τα κλασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν :

1. Πόνος κοντά στον ομφαλό που στη συνέχεια μετατοπίζεται κάτω δεξιά στην κοιλιά. Ο πόνος τείνει να επιδεινωθεί με την πίεση, με το βήχα, με το περπάτημα ή με τις κινήσεις

2. Απώλεια της όρεξης

3. Ναυτία και / ή έμετο αφού αρχίσει ο κοιλιακός πόνος

4. Ειλεός

5. Πυρετός (όχι πολύ υψηλός) που αρχίζει μετά από τα άλλα συμπτώματα

6. Επώδυνη ούρηση

7. Εμετός που προηγείται του κοιλιακού άλγους

8. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

9. Πόνος στον αριστερή πλάγια κοιλιακή χώρα ή στο υπογάστριο ή στο δεξιό υποχόνδριο βάση των ανατομικών παραλλαγών της.

apendix2

10. Κανένα απολύτως σύμπτωμα και ξαφνικό πόνο και μετεωρισμό κοιλίας.

Αν έχετε κάποιο από τα αναφερόμενα συμπτώματα , ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική . Μην τρώτε , πίνετε , ή χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα για τον πόνο , όπως αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, καθαρτικά ή μαξιλάρια θέρμανσης , γιατί αυτό μπορεί να συγκαλύψει την κλινική εικόνα.

Πού οφείλεται;

Η απόφραξη του αυλού είναι η κυρίαρχη αιτία της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Συχνότερο αίτιο απόφραξης είναι οι κοπρόλιθο. Λιγότερο συχνό αίτιο είναι η υπερτροφία του λεμφοειδούς ιστού της. Άλλα αίτια είναι τα λαχανικά και οι σπόροι των φρούτων, απόφραξη από βάριο μετά από υποκλυσμό και η ασκαρίαση καθώς και η εξεργασία της σκωληκοειδούς (αδενοκαρκίνωμα, κυστικοί όγκοι, καρκινοειδές) που ευτυχώς είναι σπάνια.

apendix3

Σε όλες τις περιπτώσεις, η απόφραξη οδηγεί σε διάταση και συνθήκες ελαττωμένης αιμάτωσης και τα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν ταχύτατα, διασπώντας τον προστατευτικό εντερικό φραγμό και προκαλώντας τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς . Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως είναι πιθανόν να ακολουθήσει ρήξη της σκωληκοειδούς αποφύσεως.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και είναι πάντα κλινική. Τα συμπτώματα της είναι συχνά πολύ παρόμοια με άλλες ασθένειες , συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης , της ουροδόχου κύστης ή της λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, της γαστρίτιδας, της εντερικής λοίμωξης , και προβλημάτων των ωοθηκών.

Ποτέ δε βάζουμε τη σκωληκοειδίτιδα κάτω από τη δεύτερη διάγνωση

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

1. Σημείο McBurney , πόνος στο (δε) λαγόνιο βόθρο με την πίεση στη δεξιά κοιλία

2. Σημείο Rovsing, πόνος στο (δε) λαγόνιο βόθρο με την πίεση στην αριστερή κοιλία

3. Σημείο του βήχα, πόνος στο (δε) λαγόνιο βόθρο με το βήχα

4. Σημείο του ψοίτη, πόνος στο (δε) λαγόνιο βόθρο με την κάμψη του μηρού προς την κοιλιά

5. Σύσπαση των πλάγιων κοιλιακών μυών στην ψηλάφηση είναι έντονο σημείο περιτοναισμού και δείκτης ότι πρέπει να οδηγήσουμε τον ασθενή στο χειρουργείο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ήπια λευκοκυττάρωση , λευκά 11-14.000, αύξηση CRP. Αύξηση των λευκών πάνω από 17.000 είναι ύποπτη ρήξης σκωληκοειδούς. Στις γυναίκες πάντα κάνουμε τεστ κύησης.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Υπέρηχος και αξονική τομογραφία. Η τελευταία διαγιγνώσκει τη σκωληλοειδίτιδα σε ποσοστό μέχρι και 95% και χρησιμοποιείται ευρέως και για την επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων (λιθίαση ουροποιητικού, εκκολπωματίτιδα ,παθήσεις ωοθηκών, νόσος Crohnκ.α)

Στους άντρες με άλγος δεξιού λαγονίου βόθρου η πιθανότητα σκωληκοειδίτιδος ανέρχεται στο 90% ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες στο 60-65%. Αν το άλγος δεν υποχωρίσει μόνο του σε 48 ώρες είναι πιθανό η σκωληκοειδίτιδα να προχωράει προς ρήξη και περιτονίτιδα.

Πως θεραπεύεται;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδος είναι πάντα κλινική. Η κοιλιά δεν πρέπει να πονάει οπότε όποιο άλγος δεξιού λαγονίου βόθρου επιμένει μετά από 48 ώρες και έχει γίνει αξονική τομογραφία για να αποκλειστούν άλλα αίτια άλγους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαγνωστική λαπαροσκόπηση δηλαδή χειρουργική επέμβαση λαπαροσκοπική κατά την οποία με κάμερα ερευνάται η κοιλιά (ελέγχονται μήτρα ,ωοθήκες στη γυναίκα, λεπτό έντερο, μεκέλειος απόφυση, επίπλουν, ήπαρ, στομάχι) και φυσικά γίνεται σκωληκοειδεκτομή. Η σκωληκοειδής απόφυση πάντα αποστέλλεται για βιοψία.

apendix4

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή : Τι να περιμένετε

Εντός 4 ωρών από την επέμβαση (η οποία γίνεται με γενική αναισθησία) μπορείτε να σηκωθείτε και να κινηθείτε. Την επόμενη ημέρα επιστρέφετε σπίτι σας. Συνήθως, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητες σε μια εβδομάδα.